Ekonomiska braukšana – 5 noderīgi padomi

Degvielas cenas ir svārstīgas, taču drīzāk “uz augšu” – lielākoties degvielas uzpildes stacijā redzam, ka degviela atkal kļuvusi dārgāka, vien retumis ar prieku pamanot, ka cena mazliet kritusies. 

Auto nomas un pilna servisa līzinga uzņēmuma “Avis” Līzinga departamenta vadītāja Daina Kantāne atzīst, ka ar salīdzinoši augstām degvielas cenām jārēķinās arī nākotnē. 

Taču, mainot braukšanas paradumus un samazinot degvielas patēriņu, ir iespējams jūtami ietaupīt. Tāpēc esam apkopojuši 5 noderīgus ieteikumus, lai ekonomiska braukšana kļūtu par tavu ikdienu.

Kā ietaupīt, braucot ar auto?

Ir daudz dažādu ieteikumu, kas palīdzēs samazināt degvielas patēriņu – ekonomiska braukšana patiešām var palīdzēt ietaupīt. Viens no galvenajiem ieteikumiem ir izvēlēties vajadzībām piemērotāko auto – ja pārvietojies pilsētā, mazs, ekonomisks auto, visticamāk, būs atbilstošākā izvēle.

Tāpat ieteicams apsvērt dzinēja veidu. Agrāk dominēja uzskats, ka dīzeļa dzinējs ir izdevīgāks. Savā ziņā ekonomiska braukšana ar dīzeli tiešām nav nekāds mīts, taču vien tad, ja auto ir jauns, labā stāvoklī un ar to tiek braukti salīdzinoši lieli attālumi. 

Turpinājumā vēl 5 noderīgi ieteikumi, kas padarīs tavu braukšanu ekonomiskāku.

1. Degvielas uzpildi neatliec uz pēdējo brīdi

Kāpēc tas ir svarīgi? Ja regulāri uzpildi degvielu vien tad, kad jau mirgo degvielas sūkņa simbols, tev, visticamāk, nebūs izvēles un vajadzēs braukt uz tuvāko degvielas uzpildes staciju. Iespējams, tev nāksies samierināties ar augstāku cenu – un tā vairs nebūs nekāda ekonomiska braukšana. 

Ja uzpildīsi degvielu laikus, varēsi gan izmantot konkrēta DUS tīkla lojalitātes kartes, kas ļauj ietaupīt, gan salīdzināt cenas. Cenu salīdzināšanai ērti izmantot autobraucēju iecienīto aplikāciju “Waze”. Atgādinām, ka svarīgi uzpildīt kvalitatīvu degvielu, kas atbilst ES standartiem.

2. Liec lietā “Eco” vai “Start-Stop” režīmu

Braucot pa pilsētu, daudz laika pavadām pie luksoforiem un sastrēgumos – un tas nozīmē mašīnas stāvēšanu uz vietas ar ieslēgtu dzinēju. Lai ietaupītu degvielu, izmanto “Start-Stop” sistēmu, kas pieejama daudzos mūsdienu auto – apstāšanās brīdī tā automātiski izslēdz dzinēju, ļaujot samazināt degvielas patēriņu. Šajā ziņā var apgalvot, ka ekonomiska braukšana jau “iebūvēta” daudzos auto, atliek vien šo opciju izmantot. Tāpat daudzās automašīnās pieejams “Eco” režīms – arī eko braukšana tev palīdzēs ietaupīt degvielu un tātad arī samazināt tēriņus.

3. Iemācies braukt vienmērīgāk

Strauja ātruma uzņemšana un tikpat strauja bremzēšana patērē jūtami vairāk degvielas, tāpēc ieteicams apgūt prasmi braukt vienmērīgāk. Vissvarīgākais ir izvēlēties piemērotu braukšanas ātrumu – tas samazinās nepieciešamību gāzēt un bremzēt, kā arī padarīs braukšanu drošāku.

4. Seko līdzi spiedienam riepās un izvēlies ekonomiskās riepas

Eko braukšanas nosacījumi attiecas ne vien uz to, kā braucam, bet arī uz to, ar kādām riepām to darām. Augstākas klases riepām ir zemāka rites pretestība un līdz ar to mazāks degvielas patēriņš. Svarīgi arī regulāri pārbaudīt spiedienu riepās, īpaši pirms garākiem braucieniem – nepietiekams spiediens riepās palielina auto degvielas patēriņu. Tātad ekonomiska braukšana – tās ir arī pareizas riepas.

5. Regulāri un laikus veic auto tehniskās apkopes

Nav šaubu, ka auto tehniskais stāvoklis ietekmē tā degvielas patēriņu. Jāpievērš uzmanība kvalitatīvas, automašīnai piemērotas motoreļļas izvēlei. Ja ir aizdomas par motora bojājumiem, ja nolietojušies degvielas filtri vai aizdedzes sveces, dodies uz uzticamu autoservisu jau laikus.

Ekonomiska braukšana kopā ar “Avis”

Automašīnu nomas un pilna servisa līzinga uzņēmums “Avis” Latvijā darbojas jau 30 gadus. Mēs sniedzam gan īstermiņa, gan ilgtermiņa nomas, kā arī auto līzinga pakalpojumus. Pie mums vari būt drošs, ka saņemsi vislabāko – jaunu un ekonomisku auto no dīlera (izvēloties pilna servisa līzinga pakalpojumu) vai labi uzturētu auto, kam regulāri veikti nepieciešamie tehniskās apkopes darbi (izvēloties ilgtermiņa vai īstermiņa automašīnu nomu). Lai vienmēr prieks braukt!