Kādu auto izvēlēties? Avis statistika par populārākajiem auto veidiem uzņēmumiem

Mūsdienīgi elektroauto, hibrīdi vai varbūt apvidus auto – kādas automašīnas visbiežāk izvēlas Latvijas uzņēmumi? “Avis” apkopojis statistiku par populārākajiem auto modeļiem – iespējams, tas arī tev palīdzēs saprast, kādu auto izvēlēties sava uzņēmuma vajadzībām. Lasi tālāk un uzzini vairāk!

Kas nosaka auto izvēli?

Uzņēmuma “Avis” līzinga departamenta vadītāja Daina Kantāne atklāj galvenos kritērijus, pēc kuriem uzņēmumi vērtē, kādu auto izvēlēties pilna servisa līzingā. Tie ir tādi faktori kā:

  • degvielas patēriņš un CO2 izmeši – ietekmē to, kādas būs degvielas izmaksas, kā arī uzņēmumu vieglo transportlīdzeļu nodokļu apmērs;
  • automašīnas izmēri – atkarībā no tā, kādiem mērķiem plānots izmantot automašīnu;
  • auto piedāvātais drošības līmenis un komplektācija;
  • konkrēta uzņēmuma biznesa jomas specifika, piemēram, dažādi ceļu apstākļi, pa kuriem doties pie klientiem vai nepieciešamība pārvadāt preces.

Ko atklāj statistika?

“Avis” apkopotie statistikas dati par auto izvēli pilna servisa līzingā liecina: tie uzņēmumi, kas saistīti ar vairumtirdzniecības nozari, 35% gadījumu dod priekšroku vieglajām automašīnām, bet apvidus auto izvēlas 20% gadījumu. Citādāka ir situācija mazumtirdzniecībā – teju pusei uzņēmumu šajā jomā autoparku veido dažādi komerctransportlīdzekļi, tostarp kravas furgoni un daudzfunkciju klases automobiļi.

Šāda atšķirība skaidrojama ar to, ka mazumtirdzniecības nozares uzņēmumos darbinieki nereti pārvietojas ar to pašu automobili, ar ko pārvadā preces. Tāpēc automašīnai jāatbilst gan pārvietošanās, gan kravas pārvadājumu prasībām. Statistikas dati arī rāda, ka šīs nozares uzņēmumi 27% gadījumu izvēlas vieglos auto, bet 20% gadījumu – hibrīdauto. Šādu auto izvēlei kopumā ir pieaugoša tendence.

Savukārt būvniecības uzņēmumos izvēles līderis neapstrīdami ir apvidus auto – tam dod priekšroku lielākā daļa jeb 67% nozares uzņēmumu. Šis fakts skaidrojams ar dažādajiem ceļiem un braukšanas apstākļiem, ar ko saskaras būvniecības jomā. Krietni mazāk ir to būvniecības uzņēmumu darbinieku, kas pārvietojas ar komerctransportu (tādu ir 19%) vai vieglo automašīnu (14%).

Statistika atklāj, ka nozarē, kas saistīta ar klientu apkalpošanu, tostarp restorānu servisā, visbiežāk izvēlas vieglo auto vai apvidus automašīnu. Tiesa, 17% šīs jomas uzņēmumu izvēlas arī komerctransportu, bet 14% – universālu transportlīdzekli.  

Komerctransportam dod priekšroku 59% uzņēmumu, kas darbojas apsaimniekošanas nozarē. Savukārt vieglos transportlīdzekļus izvēlas teju puse farmācijas jomas uzņēmumu, mazāk izvēloties universālos auto (20%), apvidus auto (16%) vai hibrīdauto (12%).

Kādās jomās visvairāk izvēlas elektroauto?

Nozīmīga tendence, kas arī redzama “Avis” statistikā, ir izvēle par labu videi draudzīgākiem automobiļiem. Uzņēmumi aizvien vairāk domā, kā ievērot ES klimatneitralitātes mērķus un samazināt CO2 izmešus. Šie apsvērumi kļūst aizvien nozīmīgāki, kad uzņēmumi lemj, kādu auto izvēlēties. Vieni no iecienītākajiem modeļiem ir VW ID. 3, Skoda Octavia, Toyota Yaris Cross un VW T-Cross..

Statistika, ko esam apkopojuši, apliecina, ka Latvijā elektroauto visvairāk izvēlas uzņēmumi, kas darbojas kravu pārvadājumu jomā (13%). Tāpat redzams, ka elektroauto izvēlas datu apstrādes, tostarp informācijas tehnoloģiju, uzņēmumi (12%) un ražošanas uzņēmumi (11%).

Kravas parvadājumu nozarē priekšroku dod vieglajiem un hibrīda tipa auto (25%), bet datu apstrādes uzņēmumos – apvidus auto (35%) un universālajiem transportlīdzekļiem. Ražošanas nozares uzņēmumi 31% gadījumu izvēlas apvidus auto, bet 29% gadījumu – komerctransportlīdzekļus.

“Avis” – auto piedāvājumi gan uzņēmumiem, gan privātpersonām

Kompānija “Avis”, kas piedāvā auto nomas un arī pilna servisa līzinga pakalpojumus, Latvijā darbojas jau 30 gadus, un pa šo laiku kļuvusi par vienu no lielākajiem šīs jomas uzņēmumiem. Kopumā “Avis” piedāvā vairākus tūkstošus auto nomas vietu visā pasaulē, tāpat arī dažādus nomas un līzinga pakalpojumus gan uzņēmumiem, gan privātpersonām.

Mūsu piedāvājumā atradīsi gan SUV automašīnas, piemēram, populāro Toyota Corolla Cross, gan kompaktas un vienlaikus dinamiskas ģimenes automašīnas, tostarp iecienīto Škoda Octavia. Lai precizētu, kādu auto izvēlēties, sazinies ar mums un uzzini, ko varam tev piedāvāt!